Vuk Kostić je jedan od naših poznatih glumaca koji iza sebe ima zavidnu karijeru, ali malo je njih zna da potiče iz glumačke porodice i da je ljubav prema sedmoj umetnosti nasledo od svog oca. Njegov otac Mihajlo Kostić Pljaka je takđer glumac a Vukov deda, Nestor Kostić Nega je bio jedan od osnivača i glumaca prvog pozorišta u Prokuplju i to pre Drugog svetskog rata.

Pljaka je filmsku karijeru počeo 1957 godine u filmu Subotom uveče. Poslednju ulogu je igrao kao Milutin u seriji Đenera Milan Nedić. Mnogi ga pamte kao Pavla iz Povratka otpisanih, šefa obezbeđena u “Sivom domu”… ali malo ko priča o njegovoj ulozi veterinara u kafileriji gde su dolazili Vukašin Golubović i Neca u potrazi za izgubljenim Simom u “Srećnim ljudima”. Zatim čitavu bivšu Jugoslaviju raspakala je vest o njegovoj smrti a on je 9 marta 2001 godine izgubio borbu sa opakom bolesti, to jeste sa leukemijom. Osim Vuka iza njega je ostala i njegova žena Gordana i sin Nestor. “Brat i ja smo pored Pljake zavoleli sport i lov. Niko nije mogao da me smiri, pa me je otac odveo kod Mike Aleksića u školu glume kako bi se negde svrteo na jednom mestu i čuo nešto pametno.

Zainteresovalo me sve to, gluma, knjige… Dosta vremena sam provodio među očevim prijateljima glumcima, naročito sa Draganom Nikolićem, ali svi su mislili da ću postati neki sportista”, rekao je Vuk jednom prilikom. Koliko je samo bio značajan njegov doprinos umetnosti dokaz da su dve ulice u beogradu Pljakina ulica (Zemun) i Ulica Mihajla Pljake Kostića (Zvezdara).

Preporučeno