Moramo da kažemo kako je sve manje ljudskosti i dobrih dela danas i većina ljudi samo grabi sebi što više a nije ih briga ako neko drugi nema ni za osnovne životne potrebe. Upravo smo odlučili da se podsetimo jednog dobrog dela koji je celu Srbiju oduševio 2016 godine kada su supružnici Ilinka i Đuro Trifunović donirali Institutu za majku i dete preko 700 hiljada evra.

Ovaj bračni par je otišao u inostranstvo nakon Drugog svetskog rata a poreklom su bili iz Kosova u Dalmaciji i oni su svojim testamentom svu svoju imovinu ostavili bolesnoj deci i kako je tada rekao lekar Radoje simić takvo nešto se nije dogodilo za tri decenije koliko on radi z ovoj ustanovu i radi se o najvećoj pojedinačnoj donaciji koju je institut ikada dobio.

Đuro i Ilinka su preminuli u Kanadi a oni su u skladnom brkau proveli preko 55 godina i celo vreme su bili aktivni u sprskoj zajednici u dijaspori, a dok su bili živi stalno su učestvovoali u pomaganju svom naordu a iako nisu imali svoje dece imali su bliske rođake kojima su mogli ostaviti nasledstvo ali to nisu činili.

Ilinka ima dve sestre i još dosta rođaka je bilo sa obe strane ali je par odlučio da svoj novac ostavi bolestnoj deci u Srbiji. O kakvoj se porodici radi govore i riječi njihove rodice koja je rekla da se ponosi i da je sretna zbog njihovog gesta. Ovim novcem je u potpunosti obnovljeno odeljenje dečije patologije koje je ujedno i jedino takvo na celom Balkanu.

Preporučeno