Pjesma, koju je nakon velikog broja samoubistava Tito zabranio, zove se “Pluća su mi bolna” i smatra se jednom od najtužnijih pjesama koja je ikad napisana na jezicima sa naših prostora. Autor ove pjesme je Dragiša Nedović, koji je tvorac i stare pjesme “U lijepom starom Višegradu”, kao i veoma popularnu “Stani, stani Ibar vodo”, zatim “Kome šumiš, oj Moravo”, “Negde u daljini pogled mi se gubi”, “Na Moravi vodenica stara”, “Šumadijo rodni kraju”, “Kome šumiš, oj Moravo”, “Igra kolo kraj Nišave”, “Zarudela zora na Moravi”, “Beograde, grade na Dunavu”, i mnoge druge. Dragišu život nije niti malo mazio, te je bio na korak od smrti kada je izveden na strijeljanje u Kragujevcu, 1941. godine. U posljednji čas su ga bili izdvojili u stranu, jer je bio poznat po svojim pjesmama, te je tako izbjegao sudbinu mnogih Kragujevčanina. Kraj rata je bio dočekao u njemačkom logoru Dormagenu

Po povratku u Kragujevac nekoliko godina po okončanju rata, tačnije 1950. saznao je da je obolio od tuberkuloze. Tada je i napisao pjesmu “Pluća su mi bolna” čiji tekst glasi:

“Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam

Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani

Živeću još danas, a možda i sutra

A onda zauvek, zbogom moj živote

Nije meni žao, bednoga života

Jer ja sreće nikad, osetio nisam

Samo bol i patnja, gorke suze lio

U životu svome, srećan nisam bio.”

Pjesmu je prvi otpjevao zaim Imamović i navodno je ova pjesma veoma sugestivno djelovala na neke ljude tako da je u to vrijeme zabilježen veliki broj samoubistava u Jugoslaviji, koji su bili oboljeli od tuberkuloze. Tada je, navodno, Centralni komitet zajedno sa Titom odlučio da tu ploču povuće iz prodaje, uz objašnjenje da pjesma navodi na samoubistvo. tek deset godina kasnije, Jovanka Broz, koja je nekada bolovala od ove bolesti je naručila tu pjesmu na jednom slavlju, te je od tada zabrana na pjesmu prestala. Dragiši je zbog tuberkuloze bilo nastradalo i srce, pa je preminuo od posljedica srčanog udara 1966. godine u 49. godini života, Iza sebe je ostavio sina Aleksandra, kćerku Radu i oko 800 pjesama.

 

Preporučeno