Jedan od najpoznatijih muzičara sa ovih naših područja je svakako Goran Bregović koji je sa svojom muzikom bio prvo osvojio cijeli Balkan, a nakon toga i cijeli svijet, a kako je svojevremeno otkrio, njegovo djetinjstvo je bila obilježila velika bol.. Prvo se bio suočio sa razvodom svojih roditelja, a onda i sa teškom bolešću i sa smrću svoje majke. Kkao je ispričao novinarima, njegovi roditelji su se mnogo voljeli, ali njegov otac je bio vojno lice i mnogo je pio, te su se i razveli zbog toga, mada se radilo o velikoj ljubavi, pa je Bregović rekao i ovo:

” Kada se moja majka razboljela od leukemije bila je u bolnici u Splitu, u gradu u kome je moj otac živio sa drugom ženom. Ta njegova druga žena mi je pričala da je moj otac nestajao iz kuće noću. Ona ga je jednom pratila i vidjela kako se on iskrada i odlazi do bolnice u kojoj je moja majka umirala. Tu bi cijelu noć napolju sjedio ispod prozora sobe u kojoj je moja majka umirala i pušio cijelu noć” . Bol Gorana Bregovića koju je donijela smrt njegove majke je bila velika, a onda mu je otac bio zadao još jedan udarac.

Kako je ispričao Bregović, njegov otac je tada bio izliječen od alkoholizma, ali kada mu e majka umrla, on je otišao na selo i tamo je zasadio vinograd te je ponovo počeo da piije i kako Goran kaže, bio je hiljede litara vina godišnje, te je uglavnom svoje vino pio sam. Na kraju je Bregović svoju priču završio ovim riječima:’‘ Ako ima tužna priča za ilustraciju velike ljubavi koja je propala zbog alkohola, to je ta priča iz moje porodice”