Režiser Emir Kusturica se sa veoma emotivnom porukom oprostio od preminulog gitariste Ivice Ivana Maksimovića sa kojim je zajedno svirao u bendu “No smoking orchestra”. Maksimović je osim sa Kusturicom svirao u još nekoliko bendova, te je bio poznat i kao kompozitor, tekstopisac, aranžer, a poznato je da je preminuo 7. novembra, a da je dan kasnije sahranjen u Jagodini, a svoju poruku prijatelju Kisturica je počeo na ovaj način:

”Još davno mi je otac rekao da je smrt neprovjerena glasina. Ja sam u to povjerovao kao dječak, a sada više nego ranije vjerujem da, kada su dobri ljudi u pitanju nema smrti. Dostojevski se trudio da u knezu Miškinu iscrta ideal ljudske dobrote onoga koji nikada i nikome nije pomislio zlo, trpio sve što se u vrtjelo u njegovom krugu. I kada bi se vremena pomiješala, kao što biva u naučno fantastičnom filmu, a Dostojevski sreo tebe dragi Ivice, siguran sam da bi knez Miškin dobio literarnog brata. U potrazi za apsolutnom dobrotom, po tvom modelu moglo bi nastati još jedno veliko literarno djelo” – napisao je Kusturica.

Na vijest o smrti Ivice Maksimovića, Kusturica je, kako navodi u oproštajnom pismu, briznuo u plač. Kaže da se 15 minuta mučio sa tom viješću, sa saznanjem da se više neće viđati na ovome svijetu, a li da su ga onda bile misli odnijele na njihov zajednički život kojeg su imali na binama širom svijeta, te da su ga suda presretale njegove oči iza kojih se skrivala velika plemenitost i dobrota.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE