Danas jedna jako zanimljiva tema koja je povezana sa starim narodnim verovanjima. Balkan je nakon Indije i Azije, možda i najsuvernije područje u celom svetu, i zavisi od države do države, imao je raznih verovanja, za koje kada čuje neki čvek sa Zapada jednosta ne može da veruje da tavko nešto postoji.

Tako na primer kada se rodi, stavlja mu se crveni konac oko ruke, da ga zaštiti od raznih uroka, a šta tek reći za to:”Nemoj da se smeješ, oplakaćeš?”. Pomalo brutalno verovanje, koje je nastalio u bivšem sistemu, te se veruje da se nakon jako puno radosti i smejanja, može desiti da vam se desi nešto loše. Verujete li vi u ovakve stvari, ako verujete, napišite nam koja su to verovanja u vašem kraju.

Crna mačka kada pređe preko puta je također i više nego moderno verovanje i misli se da će vas zadesiti nesreća ako prođete tim putem. Ne valja seći nokte kada zađe sunce, ne sme se sediti na žošku stola kada se večera, samo su neka od verovanja koja su itekako učestala na prostorima bivše Jugoslavije. Mi tako danas govorimo o nekim verovanjima za devojke, i št akoji mesec znači kada se udate. Ko se uda za novu godinu, biće zaljubljen dobar i iskren.

Ono što se za februar misli jeste da nije dobar mesec za skapanje brakova. Kao martovski vetar duva imaćeš i užitak i suze april je užitak i za nju i za njega. Kažu, udaj se u maju i upropastižeš dan, kada junske ruže rastu kopna i mora ima da obiđeš. U julu ko se venča raadiće celi život samo za hleb, a ko u avgustu sklopi brak, proći će kroz velike promene u životu.Udaj se septembra u crkvi i život će ti biti bogat i dobar, ko se venča u oktobru bogatstvo će pasti, za nmovembar kažu da će uživanje da bude, i na kraju decembar iskrena ljubav ima da traje.

Preporučeno