I danas ćemo da pišemo o ratu u Ukrajini koji traje evo skoro već četiri mjesecaRat bjesni iz dana u dan i žestoki sukobi se nastavljaju, ljudi gube svoje živote, milioni njih napustili su svoje domove ne znajući da li će se ikada više vratiti, a brojni ukrajinski gradovi potpuno su uništeni, tako da je i sa tim napravljena ogromna materijalna šteta koja broji nekoliko milijardi dolara. Nedavno obraćanje predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je izjavio kako Ukrajina nema svoje granice, mnoge je šokirala, ali to je tako.

Rat koji je pokrenula Rusija, uspio je ovu državu da proguta u svakom mogućem pogledu, pa je Zelenski upozorio zapad da pritisnu Ruse, ali to se još uvijek nije desilo. Jedna od najnovijih vijesti jeste saopštenje ruskog Ministarstva odbrane, u kojem se navodi sljedeće: “Ubijeno je više od 50 generala i oficira ukrajinskih oružanih snaga”, pisalo je, a pored toga naveli su i to da rakete Kalibr su također korišćene za uništavanje haubica M777 koje je isporučio Zapad i oklopnih vozila. Udar se dogodio u blizini sela Široka Dača u Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajni. Rakete su pogodile kompleks gdje su se na sastanku okupli komandanti nekoliko ukrajinskih jedinica.

Sa druge strane generalni štab oružanih snaga Ukrajine je u nedjelju saopštilo kako je ukrajinska artiljerija uništila nekoliko ruskih višecjevnih raketnih bacača. I Rusija i Ukrajina insistiraju da su gađale samo vojne ciljeve i optužuju jedni druge za ubijanje civila. Šta vi mislite o ovoj cjelokupnoj situaciji? Pišite nam u komentarima ispod.

Preporučeno