Dugo vremena nismo imali nikakve informacije vezano za prirodne nepogode na ovim prostorima. POred korona virusa, samo nam to još treba, a vrlo dobro znamo kako je krenula ova nova godina, sa velikim zemljotresom u Albaniji koji je odnio puno života, i napravio milionsku materijalnu štetu. Nakon toha, u maju, veliki zemljotresi u Bosni i hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, ali nije niti jedan bio blizu onoga albanskoga zemljotresa. 

Zemljotresi su jedni od rijetkih prirodnih nepogoda na koje čovjek nikako ne može da utiče. Zemlja kad aodluči da proključa, onda je definitivno kraj. Molite boga samo da ne bude jak, i da sačuvate glavu na ramenima u tom slučaju. Vjerujemo da se svi sjećate velikog zemljotresa od prije par mjeseci koji je pogodio Zagreb, a bio je snage 6,4 po rihteru kada je poprilično uništeno samo središte, glavnog grada Hrvatske. 

Nakon toha još par manjih zemljotresa pogodilo je baš srednji dio Hrvatske, ali nijedan hvala bogu nije bio te jačine. Da i Srbija nije pošteđena, pokazuje i veliki zemljotres koji je danas pogodio paraćin oko 13:50 minuta. Stanovnici ovog malog gradića na jugu Srbiju, u strahu su odmah istrčali napolje u strahu za svojim životima. 

Cijeli zemljotres je bio jačine 3,6 stepeni po Rihteru a osjetio se i u Zaječaru i Negotinu, javljaju iz republičkog seizmološkog zavoda Srbije. Prema prvim informacijama, zabilježene je samo manja materijalna šteta. 

Preporučeno