Situacija oko granica još uvijek je vrlo neizvjesna za sve zemlje u regiji ali u cijeloj Europi, jer se mijenja skoro iz dana u dan. Naime, države svakodnevno mijenjaju odluke o izlasku i ulasku u druge države zbog pogoršanja epidemiološke slike, što je ponovno počelo uzimati maha u Europi. Naime, na određene države, uključujući i Srbiju, imaju restrikcije na ulaz u zemlje EU zbog loše epidemiološke slike, ali također svaka država ima pravo da sama odredi koja vrsta restrkcija će biti u pitanju.

Kod većine je to negativan PCR, ali u posljednje vrijeme i karantin u trajanju od 14 dana. Ipak, kako se situacija pomalo smiruje, mijenjaju se i regulacije. Prvo je Crna Gora ukinula restrikcije osim negativnog PCR testa za Srbiju, a sada je došla informacija da je i Švicarska također modifikovala svoju „crvenu“ liste te na nju dodala jođ nekoliko država. Posebno je zanimljivo to da su dodali države poput Malte, Belgije Albanije, dok su sa spiska skinuti Srbija i Singapur. To znači da će sada građani Srbije moći putovati u Švicarsku bez da moraju ići u obavezni karantin čim uđu u tu zemlju.

Ove podatke objavila je i Savezna kancelarija za javno zdravlje (BAG) koja je i izmijenila listu. Srbija pozdravlja ovakve odluke od strane Crne Gore i Švicarske, te se nadaju od srca da će i ostale zemlje početi pratiti njihove primjere. S druge strane. Grčka koja je jedno od omiljenih ljetovališta za građane Srbije ne planira još uvijek podizati rampu, barem ne do kraja augusta, što znači da je mnogima ljetovanje i propalo ako nisu imali plan B.

Preporučeno