Polako je došlo vrijeme kada se uveliko spremaju zimnice u cijelom regionu, pa tako i u Srbiji, a jedna od neizostavnih salata u svakom domu jeste kiseli kupus bez kojeg je jednostavno teško zamisliti zimu. Znamo da je on pun korisnih vitamina, a u toku zime on se koristi na razne načine kada je priprema hranue u pitanju. Iako je on toliko zdrav i ima tolike prednosti, zanimljivo je to da se on samo jede i pravi u toku zime, a razlog tome jeste da se on teže svatu, a nekima može i loše da sjedne na želudac.

Inače, postoji jedna jako zanimljiva informacija, a radi se o tome da je kupus nastao u Kini prije više od 2 hiljade godina, jer tada je inače fermentacija bila jedna od metoda kojom se hrana čuvala od propadanja, i naravno da je kupus položio test, i nakon toga postao je jako poznat, pa je u nekim kuluturama on prosto neizostavan. Zanimljivo je i to da kiseli kupus ima znatno više dobrobiti, koji je prepun vitaminom C, željezom, manganom, vitaminom B6, bakrom, kalijem, vlaknima, proteinima.

Treba reći i to da je kupus prirodni izvor probiotika, tačnije zdravih bakterija koje povoljno utiču na naš probavni sistem i naša crijeva čuva od ifekcija i upala, ali naravno kako je to slučaj sa svime ostalim, i sa kiselim kupusom trebamo imati neke granice i ne treba pretjerivati. Probiotici u kiselom kupusu prva su linija obrane protiv toksina, prekomernih plinova, nadimanje i zatvora te su korisni u osoba koje pate od Chronove bolesti. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučeno