I ova zima kak oje krenula prije 20 ak dana, nije nam donijela apsolutno nikakve promjene, jer opet gotovo na cijelom području Balkana nismo imali snježnih padavina. Topli talasi iz Evrope stalno cirkulišu po ovom području u sred zime, i to posljednjih 10 godina kada nismo imali snijega ni za lijeka. Vjerujemo da se ne možete sjetiti niti jednog Božića ili Nove godine u posljednje vrijeme u kojem je bilo snijega. 

Meteorolzi su još od 15 decembra prošle godine najavljivali jako puno snijega, međutim, samo na planinskim područjima ga je bilo i to je sve. Veći gradovi su uglavnom suhi, sa ponekim kišnim intervalima i to je sve od zime. Međutim, kako je krenula nova 2021 godina, malo se vremenska slika ipak okrenula, tako da je sada ipak zabilježen snijeg, a najviše ga trenutno ima u Srbiji. 

Snijega sada ima toliko, da kako javlja Auto klub Srbije, sve je veči broj saobraćajnih nesreća, a napominje se da se na put ne kreće bez obavezne zimske opreme. Kako javljaju “Putevi Srbije”, sve raspoložive snage i mehanizacija su po terenu i raščišćavaju neprometne ceste, koje su iz minute u minutu sve više zatrpane sa snijegom. 

Ibarski put, prijevoji na Fruškoj Gori su najviše zameteni na snijeg, i kako saopštavaju iz Srbija puteva, mole se svi koji putuju da obavezno imaju lance, i da izbjegavaju putovanje u noćnim i ranim jutarnjim satima. 

Preporučeno