Profesor doktor Branimir Nestorović i doktorka Darija Kisić Tepavčević gostovali su sinoć u specijalnoj emisiji na TV Pink i govorili o epidemiji koronavirusa. Pored njih je u emisiji bio i specijalni gost, nulti pacijent Igor Đantar, koji je pričao o svojim iskustvima sa ovom zarazom, ali najinteresantnija  je bila jedna situacija koja se desila između dvoje doktora. Doktor Nestorović je pokušao da objasni zašto muškarci više oboljevaju od žena o d korona virusa, pa je na tu temu rekao sljedeće:

” Struktura je takva da mnogo više muškaraca u Evropi oboljeva od žena. Prva teorija je bila zbog estrogena, onda kad smo pogledali da češće oboljevaju dječaci od djevojčica, ali i starije osobe isto su muškog spola. Izgleda da se tu nešto događa. Ima tu neka teorija da se žene češće bave djecom, pa prolaze sve njihove respiratorne probleme i onda jačaju”

Nakon toga ga je prekinula doktorica Kisić koja je Nestoroviću rekla da ne treba sada da ispadne da se muškarci ne bave djecom, te da kada je u pitanju zaraza da je tu sada više u pitanju izloženost nego što se radi o dispoziciji ili sklonosti. Ona je dodala da se estrogen može dovesti u vezu, ali da se zna da on ima protektivno djelovanje kada su kardiovaskularne bolesti u pitanju, a poznato je da je veliki broj pacijenata imao ove probleme, a pored toga još i dijabetes

Podsjećanja radi, poseban gost ove emisije je bio nulti pacijent Igor Đantar, koji je otkrio kako je simptome osjetio 27. februara, ali i da je uspio da prebrodi krizu.

 

Preporučeno