Predsjednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. On je naveo da prema raspoloživim podacima koji postoje, glavni način prenošenja korona virusa je preko kapljica, a to su sitne kapljice pljuvačke ili preko direktnog kontakta, a u vezi toga je i poznati virusolog Ilarija Kapua iz Zdravstvenog centra na Floridi dodala:

” Nulte su mogućnosti da će koronavirus s ljetom nestati. Još znamo malo o porijeklu i trajanju ovoga virusa, poznajemo ga tek četiri mjeseca, ali znamo da su virusi veoma osjetljivi, i da ne prežive ekstremne temperature”– Ona je još i dodala da je 2002. godine virus SARS se širio i preko sistema ventilacija, i preko klima uređaja, kako u privatnim kućama, tako i u javnim institucijama, i da postoji mogućnost da se i korona virus širi na isti način, te je rekla da je situacija zaista vanredna, ali da se ne radi o tunelu iz kojega nema izlaza, te da ćemo se na kraju ipak izvuči

Ona je napomenula i da je sigurno ako bi se u kućama otvorili prozori te da ona smatra da virus ne putuje vazduhom i sunčevim zracima, ali ako uđu u prostorije , na krevete, na odjeću na posteljinu, onda mogu da budu validni agensi koji u slučaju problema povezanih sa bakterijama itekako pomažu pri dezinfekciji, pa je na kraju svima predložila i ovo:

” Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se na taj način one na neki način dezinfikuju. Dakle, bez straha otvaramo prozore, virus nema krila”

Preporučeno