Sigurni smo da ste svi upoznati sa time da se prije dva dana desio zemljotres koji je bio jačine 2 stepena po Rihteru, koji je pogodio Lazarevac, a nakon toga kod građana se pojavilo opet pitanje koje ih muči, a to je da li je ovaj potres bio uvod za jače potrese koji nas očekuju u narednom periodu na ovom području. Upravo na ovu temu, ali i na ovo pitanje pokušala je da odgovori i poznata stručnjakinja za seizmologiju, žena po imenu Slavica Radovanović, koja već 47 godina proučava ove aktivnosti na našem području, pa je ona tako rekla sljedeće:

” Ovaj sad u Lazarevcu svakako govori u prilog tome da se seizmička aktivnost razvija. Ali to što je bliži Beogradu nego što su bili oni pre mesec, dva dana u dolini Zapadne Morave, ne znači i veću opasnost za Beograd”, rekla je ona, a onda je dodala i ovo: ”Cela ova seizmička aktivnost pre govori u prilog pripreme nekog velikog zemljotresa na Balkanu, ali u njegovim južnijim delovima, negde na potezu Skadar – Peć, pa do Kopaonika. Na samom Kopaoniku se ne mogu očekivati potresi jer je tu seizmička aktivnost potrošena bar za duži vremenski period. Više govorimo o skretanju ka Jadranu i jadranskom primorju”.

Slavica je rekla i to kako su potencijalna žarišta na potezu od Požarevca pa sve do Krupnja, a onda preko Mladenovca te Lazarevca. Dodala je i to da glavni grad Srbije, Beograd nije nešto posebno ugrožen, jer se u narednom periodu na tom području teško mogu očekivati neki jači potresi. Međutim, ono što je zanimljivo, a što je ona rekla jeste da bi se u Beogradu, ali najviše u Nišu mogao da osjeti zemljotres, koji se uskoro očekuje u Rumuniji. Vaša mišljenjap?

Preporučeno