Svi mi znamo da bolest kada uhvati da ne bira, i da kod nje nema protekcije i nije važno koliko neko ima para, koliko je uticajan, poznat ili moćan. U bolesti smo svi isti i dosta često i ne znamo šta se sve odvija u našem organizmu, pa isto tako bolest u jednom trenutku može da promijeni cijeli naš život u sekundi. To smo se uveliko uvjerili u vrijeme pandemije, a sada je za medije i Milan Petković, bivši zadrugar i pjevač, otkrio je sa kakvim problemom se bori. Milan je sa svima podijelio svoje zaista užasno iskustvo, a radi se o tome da ovaj pjevač ima Žilen Bareov sindrom, a ta mu je bolest u jednoj noći odnijela osjećaj u nogama, te se bio probudio totalno paralizovan, a novinarima je rekao i ove stvari:

” Samo sam se probudio ujutro i više nisam mogao da hodam, više nisam mogao da koristim ruke. Par dana prije toga sam imao problem sa stomačnim virusom, ležao sam u krevetu, mislio sam možda neka atrofija, dva dana sam bio kod kuće u krevetu i drugarica, koja je medicinska sestra mi kaže, idi u bolnicu, ja odem i oni mi kažu”

Kako opisuje ovaj mladi pjevač, osjećaj bolesti je da nemaš nikakav osjećaj u nogama ni u rukama, sav si utrnuo i nemaš nikakvu snagu. Možeš da osjetiš kada te neko dodirne, ali ti sam nemaš snage da uradiš bilo šta sa svojim rukama ili nogama. Funkcija ekstremiteta potpuno nestane, te izgleda kao da spavaš na ruci, a ona onda sva utrne. Kako je rekao mladi pjevač, to je ta autoimuna bolest koju dobije jedna osoba na 100 hiljada ljudi

 

 

Preporučeno