U Srbiji je u posljednjih 15 dana situacija više nego osjetljiva, jer ako pogledamo samo brojke u posljednjih 14 dana, onda se dolazi do saznanja da je porast broja oboljelih itekako visok u odnosu na prošli mjesec isti datum. Međutim, u zadnja 2 dana doktori kažu da dolazi do postepenog pada broja inficarnih osoba, ali da to ne smije da bude razlog nikakvom opuštanju, pogotovo sada pred novogodišnje i božićne praznike. 

Ako tome dodamo da se sada očekuje 30 do 40.000 razuzdanih srpskih gastrabajtera, koji jedva čekaju da se puste sa lanca i da dođu u Srbiju na provod, onda samo možemo da zamislimo kakva nas epideološka slika očekuje u januaru 2021 godine. Baš iz tog razloga je krizni štab uveo pravilo da u zemlju neće moći niko da uđe ko nema CPR test stariji od 48 sati, ili papir da je bio najmanje 7 dana u kućnoj izolaciji iz zemlje iz koje dolazi u Srbiju.

Međutim, šta sa proslave Nove godine i organizovanih dočeka po zatvorenim prostorima gdje će biti jako veliki broj ljudi? Tu će se teško moći izvršiti bilo kakva inspekcija, jer ne mogu se tek tako obnići svi privatni prostori na području Srbije. Također su se osvrnuli i na privatne partije koji su bili aktivni do prije par dana u većim gradovima u Srbiji.

Krizni štab se osvrnuo i na nove testove koji se mogu nabaviti u apotekama, i skrenuli su pažnju građanima,. da se ne mogu tek tako pouzdati u njihovu ispravnost i kvalitet. Sve u svemu, očekuje nas jako burna i 2021 godina. 

Preporučeno