Poznati kardiovaskularni hirurg je svakako doktor Emir Solaković , koji često gostuje u emisijama koje su posvećene izdavanju a nedavo je gvorio i o rizicima srčanog i moždanog udara , te je iznio i neke zanimljive činjenice koje nismo imali priliku do sada da čujemo.

 

 

Naime , doktor je u svom obraćanju javnosti izjavio da se rizici kod srčanog i moždanog udara s godinama povećavaju , te kako orgaizam stari , povećava se i holesterol , kao i hrđanje krvnih sudova . Na sve ovo dodatni faktor je i pol . Doktor Emir je izjavio da žene do menopauze imaju mjesečni ciklus , i njihovo tijelo luči estrogenski hormo koji ih štiti od infarkta , i zbog toga su one manje podložne ovoj bolesti do svojih pedesetih godina.

 

 

Međutim , kada žea uđe u menopauzu , njeo tijelo luči puno manje ovog hormona , pa tako dobija aterosklerozu isto kao i muškarci i nakon toga obolijevaju od moždaog i srčanog udara u istom procentu kao i muškarci . Doktori su onda ženama davali tablete estrogena i uspjeli su da smanje rizik za 50 odsto , ali se ispostavilo da kod njih postoji predispozicija za dobijanje karcinoma maternice pa se sada daje dvojna terapija. Doktor također tvrdi da žne čim napune 50 godina izgledaju kao da imaju 57.godina , u šta se i same mogu uvjeriti ako pogledaju svoje fotografije .

 

 

Upravo zbog menopauze i raznih hormona koji tada prestaju da se luče ali ako osoba vodi zdrav život , i pravilno se hrani , onda može izgledati barem dvije decenije mlađe.Time doktor smatra da je upravo tu razlika između muškarca i žea , jer žene sa dobijanjem menstruacije dolazi i do spremnosti za oplodnju i njen žvotni procesi već počinju da se mijenjaju , dok se kod muškaraca to ne dešava.

Preporučeno