U nevjerojatnom incidentu, žena podrijetlom iz Indonezije uspješno se oslobodila iz kandži krokodila nakon iscrpljujuće 90-minutne borbe. Falmira De Hesus, marljiva radnica na plantaži palminog ulja, otišla je do potoka obraslog korovom u okrugu Ketapang u zapadnom Kalimantanu po vodu, nesvjesna opasnosti koja vreba ispod lišća. Dok je prilazila potoku da natoči malo vode, krokodil je iznenada iskočio i silovito je povukao u vodu. U teškom stanju, majka dvoje djece hitno je pozvala pomoć, zbog čega su joj kolege s posla priskočili u pomoć. U potresnom videu svjedočimo kako nesretna žena pluta samo s glavom iznad vode. Snimka također bilježi mučan prizor žene koja postupno tone dok je krokodil opetovano pokušava povući, dok izbezumljeni radnici snažno udaraju štapovima po vodi.

Lokalni svjedoci prisjećaju se da je prestravljena Falmira ostala u krokodilskom stisku otprilike 90 minuta. Unatoč strahu od mogućih napada zvijeri, Falmirini kolege hrabro su skupili hrabrosti da interveniraju, te su je na kraju uspjeli uhvatiti i uspješno izvući iz podmukle močvare. S teškim ozljedama ekstremiteta brzo je prevezena u bolnicu. Bol od mjesta gdje me krokodil zgrabio još uvijek je prisutna. Nisam se mogao osloboditi, svakim sam trenutkom postajao sve slabiji. Izjedala me pomisao na nestanak pod vodom. Čak i sada, dok ležim u bolničkom krevetu, slika krokodila ostaje, njegov dodir još uvijek opipljiv na mom tijelu. Neizmjerno sam zahvalan onima koji su mi pomogli u bijegu. Zaista su mi spasili život, izjavljuje Falmira. Prema navodima policije, Falmira je zadobila duboke ubodne rane na desnoj ruci i nozi.

Prije incidenta, pripremala se napuniti spremnik vode kada ju je iznenada napao krokodil. Suradnici su joj priskočili u pomoć u hrabrom nastojanju da joj pomognu. Falmira je čudom preživjela i odmah je prevezena u bolnicu na liječenje. Policija Ketapanga poziva na oprez među radnicima i stanovnicima u blizini plantaže. Liječnici iz predostrožnosti pomno prate stanje ozlijeđene žene jer strahuju da bi teški ugrizi mogli dovesti do infekcije. Unutar indonezijskog arhipelaga postoji ukupno 14 različitih vrsta krokodila koji ga nazivaju svojim domom. Među tim vrstama može se pronaći značajna populacija estuarskih krokodila, poznatih po svojoj golemoj veličini i agresivnom ponašanju. Ekolozi i konzervatori tvrde da su krokodili bili prisiljeni krenuti u unutrašnjost prema selima zbog kombinacije čimbenika. Prekomjerni ribolov rezultirao je smanjenjem njihovih prirodnih izvora hrane, dok je razvoj obale doveo do gubitka njihovih staništa.

Unatoč tim okolnostima, lokalne zajednice još uvijek se oslanjaju na rijeke za plivanje i primitivni ribolov, što je nenamjerno pridonijelo porastu napada krokodila. U nedavnom incidentu, 8-godišnji dječak po imenu Julijo Otero Fernandez iz Kostarike tragično je izgubio život dok je veslao u rijeci u blizini svoje kuće. Dječak je bio blizu obale kada ga je neočekivano zgrabio krokodil i odvukao u vodu. Srceparajuće, njegovi su roditelji bili prisutni na obali rijeke u vrijeme napada. Čim se incident dogodio, odmah su se javili za pomoć. Međutim, do sada posmrtni ostaci mladića nisu pronađeni. Kako slična tragedija ne bi zadesila i njihovu drugu djecu, roditelji su donijeli odluku da se presele iz ove blizine. Osim toga, uputili su strastvenu molbu vlastima da lociraju i eliminiraju krokodila odgovornog za napad. Otac dječaka, prepričavajući stravičan događaj, rekao je da je njegovoj supruzi bilo posebno teško svjedočiti bespomoćnosti situacije jer im je sina odnio krokodil. Ove detalje objavio je Mirror.

Preporučeno