I danas za vas imamo jednu veoma zanimljivu, ali isto tako i veoma korisnu temu, koja će najviše da zanima one koji se bave poljprivredom. Od velike je važnosti da se trud, vrijeme i sve ostalo uloži kako bi sve ono što se usijali na kraju urodi plodom, a jedna od najvećih muka sa kojima se poljoprivrednici susreću jesu čuvene bube koje napadaju krompir.

Kada je u pitanju Zlatica to je štetočina, a svi oni koji se bave poljoprivredom i koji gaje krompir i ostale domaće životne namirnice znaju kako zlatica itekako zna da uništi plodove, list i sve što se uništiti kod jedne biljke može. Ona u toku jedne sezone može imati čak dvije generacije, a ako su joj uvjeti povoljni može imati i tri generacije. To su životinje koje se jako brzo množe, a vjerovali ili ne ukoliko niste znali, jedna žena polaže do oko 2000 jaja.

Vjerujemo da svi znate da krompir ne treba gajiti na jednoj te istom mjestu više do 3 do 4 godine, a kako da se riješite zlatice, problema sa kojim se susrećete svake godine, i koji vam realno zadaje previše muka. Sada ćemo vam objasniti kako da riješite svoj problem. Naime one ne podnose nikako miris trulog luka tako da to možete poredati između redova, ili uzeti već čaše u koje ćete staviti ljusku krompira i poredati između redova. Zatim čašu napunite do 1/3 i svakih nekolik dana i praznine bube koje su pale u čašu stavite nove čaše i novi krompir. Njih privlači miris krompir se će se skupljati na to. Da li ste za ovo znali od ranije?