U nastavku današnjeg čanka donosimo vam jednu jako zanimljivu priču, a koju nam je odlučila da ispriča izvjesna Ana nakon što je doživjela ovu situaciju u Grčkoj. Ona je mnoge ovom pričom uplašila, jer je dosta ljudi planiralo da ljetuje u Grčkoj. Naime, ove godine ljubičaste meduze kvare turističku sezonu u Grčkoj, pa se na mnogim tamošnjim plažama vijore crvene zastavice koje označavaju zabranu ulaska u vodu.

Ona je svoju priču započela ovako: “Deset godina obilazim Grčku uzduž i popreko i viđala sam obične meduze, ali ove ljubičaste nisam videla sve do sada. Svakodnevno nas upozoravaju u slučaju da nas neka opeče, pa preporučuju da ta mesta brzo isperemo morskom vodom i stavimo na njih led i sodu bikarbonu”, rekla je ona. Naime, morski biolog iz grčke opservatorije je istakao da je riječ o jednoj od najopasnijih meduza, a čiji ubod, osim što žari, ostavlja i pokreće dodatne zdravstvene probleme, posljedice, kao i tahikadriju , plikove, povraćanje i dijareju.

“Meduza ispušta neurotoksine, zbog čega se na koži pojavljuju otoci, bolne opekotine i osip. Zato savetujemo turistima da se odmah jave lekaru ukoliko im se nakon uboda pojave simptomi poput mučnine, pada pritiska, glavobolje i teškog disanja. U slučaju retkih sistemskih simptoma kao što su hipotenzija, promuklost, generalizovani angioedem – ekstenzivni urtikarijarni osip, poremećaji komunikacije i svesti, potrebna je hitna hospitalizacija pacijenta”, kaže Taklis. Ostatak teksta pročitajte ovde.