Srpska tradcionalna kultura obliuje mnogim običajima. Neki od njih su i danas aktuelni na veseljima, posebno kada su svadbe u pitanju, ali ima i onih običaja za koje zna mali broj ljudi. I mada su po mišljenju mnogih ti običaju bizarni, pa čak i smiješni, ipak, neke porodice u Srbiji su im ostale vjerne i rado ih praktikuju. Tako je jedan muškarac iz Beograda ostao u čudu kada se oženio svojom djevojkom iz Kruševca, i kada je shvatio šta ga čeka nakon vjenčanja. Svoju priču je ovaj muškarac započeo na ovaj način:

“Upoznali smo se na fakultetu i za vrijeme studiranja, ona je živjela u Beogradu. Imali smo zajedničko društvo, tako da smo godinama bili prijatelji. Započeli smo vezu negdje pred kraj studiranja i kao da sam odmah znao da će to biti – to. Počeli smo da živimo zajedno u Beogradu i sve je funkcionisalo kako treba”– Rekao je da kada su po prvi puta pričali o njihovom vjenčanju, ona mu je rekla da je za nju u redu da se to desi u Beogradu, jer su tu imali mnogo zajedničkih prijatelja, te je i on samtrao da je lakše za njenu porodicu da dođu iz Kruševca u Beograd

Ipak, njena porodica je smatrala da muškarac treba da se prilagodi mladi te da je potrebno da se vjenčanje obavi u Kruševcu, a ovaj muškarac je rekao i ovo: “Njena majka je rekla da očekuje da se svadba dogodi u Kruševcu i da ne dolazi u obzir da se vjenčamo u Beogradu. Na početku sam mislio da je to samo njihova prva reakcija, ali kada su stvari odmakle kontroli, shvatio sam da će se desiti onako kako oni žele. Nisam želio da moja djevojka bude nesrejjtna zbog toga što njeni roditelji nisu prisutni. Tako se i dogodilo, napravili smo svadbu i sve je proteklo kako treba”

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

 

Preporučeno