Zorana Lola Novaković bila je jedna od najvećih muzičkih zvijezda šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka na našim prostorima. Ona je inače rođena u u Beogradu, 25. aprila 1935. godine, a karijeru je počela sa 22 godine kada je kao stalni vokalni solista primljena u Radio Beograd 1957. Bila je specifična sa svojim toplim glasom, a te iste godine je branila boje Jugoslavije na sajmu u Lajpcigu, gdje je snimila svoju prvu ploču sa pjesmama “Alisa u zemlji čuda” i kubanski hit “Babalu” na španskom jeziku. Ovaj uspjeh je nastavila da niže i u Mađarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Švajcarskoj, a 1958. otišla je u Liban, gdje je, neplanirano, ostala godinu i po dana. Naravno, postala je velika zvijezda i na Bliskom istoku, ali se ipak vratila u Beograd jer ju je mučila nostalgija

Te 1960. zakazala je koncert u Domu sindikata. (prvi solistički koncert u Jugoslaviji). Karte su bile rasprodate za dva sata. Lola je je bila i prvi domaći umjetnik koji je gostovao u Rusiji. Uspjesi su se samo nizali jedan za drugim, pa tako 1961. osvaja prvo mjesto Zagrebačkom festivalu sa pjesmom “Svitanje”, iste godine na Opatijskom festivalu opet najbolja sa pjesmom-“Jednom u gradu ko zna kom”.

Na Zagrebačkom festivalu januara 1962. Lola pjeva “Ti nisi došao”.To je bio nastup koji se pamti, pred publikom i TV kamerama, jer se Lola, usred pjesme, savladana emocijama, bila rasplakala To je publiku toliko impresioniralo da dobila aplauz koji je trajao 10 minuta i ostao najduži aplauz na našoj sceni. Naravno, gotovo jednoglasno dodjeljena joj je prva nagrada.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE