Da, i ovakav naslov je više nego moguć, a kako vreme prolazi nismo ni svesni sa kakvim eventuallnim bogatstvima smo okruženi. Mi vam tako danas donosimo priču koja nam dolazi iz Srbije, a o kkojoj se jako puno piše u poslednje vreme. Tako na planini Rudnik za arheologe uvek ima posla, a svako kopanje na teritoriji koju su vekovima unazad naseljavale različite civilizacije može da bude plodonosno, a ovaj puta imamo jednu sasvim novu i jako isplativu rudu. 

Ni meštani ovog kraja nisu ostajali praznik ruku, pa se često dešavalo da pronađu neki predmet iz doba Rimljana koji bi kasnije završio kao eksponat, ali isto tako imamo i kopača koji se nadaju da će iskopati neki vredan eksponat, koji bi im doneo nestvarno bogatstvo.

Rudnici bakra i zlata bili su sa jedne strane blagosov, a sa druge prokletstvo, mnogi su želeli da osvoje ovaj rudnik, tako da je na ovim mestima pronađeno i razno oružje. O specijalizaciji za odrđene vrste oružja govore i imena današnjih sela poput Kopljare, Štitare i Lukare.

Planina Rudniki i ove godine bila je mesto gde su arheolozi vršili izuzetno bitna istraživanja, a našli su jako vredne eksponate. Urađena su iskopavanja na lokalitetu Drenje, gde je pre pet godina pronađen pečatnik kneza Lazara. Veruje se da je na ovom mestu bila i kovnica novca.

Preporučeno