Kako ste i sami mogli da zaključite danas se bavimo sa jednom veoma zanimljivom, ali i jako bitnom temom koja bi trebalo da zanima sve. Naime, kako ste i sami vidjeli naša današnja tema će da bude Vladika Grigorije, koji zna da vrlo često sa svojim pratiocima na društvenim mrežama pokrene neke teme, a nerijetko on razbija i mnoge zablude koje se odnose na čvrsto ukorjenjena vjerovanja kada su u pitanju pravoslavni Srbi, a poslednja od brojnih tem abila je ona da li smiju da se obavljaju razni posloci na crkvene praznike, tačnije kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru.

Tako je on riješio i ovu dilemu, a napisao je: “Često dobijam pitanja da li se smeju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike? Da li se sme uključiti veš-mašina, počistiti stan, opeglati odeća? Odgovor glasi: da, smeju. U većini slučajeva, uverenje da se ne smeju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujeverja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se tog dana proslavlja.”

“Ako je uistinu posredi poštovanje, onda bi ono trebalo pre svega da se iskazuje odlaskom na liturgiju, molitvom ili, recimo, izbegavanjem ogovaranja i psovanja, a ne da se svede na puko uključivanje ili neuključivanje veš-mašine. I ovde je – kao i u slučaju pogrešnih uverenja o kojima sam ranije pisao i govorio – reč o zamjeni teza i pomeranju težišta sa suštine na formu”, rekao je on, a šta je još rekao, a što je veoma zanimljivo možete da pročitate ovde.