Kada je u pitanju Uskrs to je praznik kome se posebno raduju deca a sve zbog tradicije farbanja i kucanja sa jajima. Pre svega jaja treba pripremiti sa farbanje a da bi se jajima moglo kucati, da farba ne bi prodrla unutra i da bi bila uspešno obojena i ukrašena, ljuska treba da bude potpuno neoštećena zato iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji. Postoji nekoliko saveta koje treba paziti a uspeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za predstojeći praznik izneti cela, lepo obojena jaja.

Ono što je jako bitno jeste da jaja ne smete da stavljate direktno iz frižidera na šporet, a velika je verovatnoća da će ljudska popucati. Zbog toga ih izvadite nekoliko sati ranije da odstoje na sobnoj temperaturu i još nešto jaja prvo stavite u vodu sobne temperature pa tek onda na šporet da se kuvaju. Također, ono što je jako bitno jeste da ne stavljate mnogo jaja u šerpu, dovoljno je da ona prekriju dno, a šerpa treba da je puna vode tokom celog kuvanja. Kuvajte na umerenoj temperaturi, tik pred ključanje još smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Tako ćete sprečiti moguće pucanje ljuske. Kuvajte ih 10 do 12 minuta, piše DDL.rs.

Zatim ako niste sigurni da li su jaja koja ste kupili sveža, možete to lako da proverite a stavite jaja u činiju puno vode a ona koja se podignu na površinu su stara i nisu za upotrebu. Ona koja potonu su sveža. Samo da znate, jaja stara između sedam i deset dana idealna su za kuvanje, jer ih je posle najlakše oljuštiti. A kako to možete da znate? Ili verujte prodavcu na pijaci na reč ili proverite datum na ambalaži ukoliko jaja kupujete u prodavnici. Ostatak čitajte ovde. 

Preporučeno