Situacija u Srbiji povodom korona virusa je i više nego alarmantna. Svaki dan imamo preko 5.000 oboljelih od covida 19, a kako dani prolaze taj broj je sve veći i veći. Kako je doktorica Darija Kisić Tepalčević najavila, jako brzo i to možda vveć do Nove Godine 2021 godine, mogli bi ići i do brojke od 9.000 zaraženih osoba. Zaštitne maske su i dalje obavezne na javnim mjestima koja od nedavno rade samo do 18 sati, ali ni to nije imalo previše efekta. 

Koliko je zapravo opasna situacija u Srbiji pokazuje i podatak da je Aleksandar Vučić naredio pravljenje covid bolnice u Batajnice, koja je trebala biti završena do 2 decembra, ali su građevinari završili čak 6 dana prije zadanog roka. Mini bolnica ima novih 180 ležećih mjesta, i svakako će jako puno da pomogne medicinskim radnicima u zbrinjavanju bolesnih osoba u narednom periodu. 

I sam doktor Predrag Kon se javio prije par dana na posebnoj pres konferenciji, gdje je rekao da će se intenzivno pratiti porast broja oboljelih u narednih par dana, i ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se opet zatvore granice. Samo bi Srbiji trebao još dodatni broj oboljelih osoba koje dolaze iz inostranstva. 

Svakako da se očekuje veliki broj srba iz inostranstva da će doći svojim porodicama i familiji za novogodišnje i božićne praznike. Tada će biti jako puno strujanja ljudi čak i po tržnim centrima i javnim mjestima, jer je ljudima jako teško dokazati da se mora čuvati socijalna distanca. Šta vi mislite o ovakvoj eventualnoj odluci, i da li bi je uopšte trebalo uvoditi? 

 

Preporučeno