Kada planiramo šta ćemo da jedemo sve u toku dana, moramo priznati da je tu mnogo stvari koje moramo da uzmemo u obzir, jer na našim prostorima, sve manje je kr€dibilnih dijabetičara i stručnjaka, a danas ćemo mi da pričamo o savjetima doktorke Veroslave Stanković koja je nedavno pričala o voću, vodi, ali i ostalim detaljima koji su od velike važnosti kada je ishrana u toku ljeta u pitanju.

Naime, znamo da je voće i povrće u toku lejta nezaobilazno i da se svakog dana nađe na našem meniju, jer tada im je sezona, ali ove namirnice nam mnogo prijaju zbog ljeta i visokih temperatura. I voće i povrće punis u vitamina, minerala, vlakana koji su itekako veoma dobri za naše zdravlje, ali isto tako treba da znamo da ne možemo da ga jedemo neograničeno, jer koliko god ono ima svojih pozitivnih strana, isto tako ima i negativnih. Doktorka Stanković gostovala je u jutarnjem programu RTS televizije, i ona je inače specijalista ishrane, a na ovu temu rekla je sljedeće:

“Oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno, tom količinom se unosi dovoljna količina svih mineralnih materija koje su nam potrebne i dijetnih vlakana. Ako govorimo o sokovima, sveže ceđenim, to je količina od 120 do 150 mililitara dnevno, ne više. Povrće minimum 400 grama odnosno četiri porcije. Povrće nema šećera, ima mineralnih materija, dijetnih vlakana koja su nam neophodna za zdravlje čitavog organizma”, pa je dodala: “Ukoliko je duži vremenski interval tokom kojeg unosite veću količinu može doći do promene glikoregulacije, odnosno do porasta glikemije, a samim tim može tokom vremena da dovede do pojave gojaznosti, hiperinsulinemije i dijabetesa tipa 2”. Ostatak teksta pročitajte ovde.