Za danas jedna jako pozitivna i ekonomična stvar koja će vas sigurno nagnati na razmišljanje o potrošnji vaše električne energije u samoj kući. Vjerujemo da ste ponekad gledali u vaš račun za struju i jednostavno se pitali, kako sam mogao ovoliki račun dobiti? Neke domaćice koriste i jeftinu struju i opet dobijete jako veliki račun za struju. 

Pitate se kako je to uopšte moguće? Da li se neko skopčao na vaš sat i koristi struju, koju vi na kraju plaćate? Ono što vi trebate uraditi jeste to, da ponekad kada izlazite iz kuće jednostavno isključite neke uređaje iz utičnice, koji uopšte ne trebaju da rade kada vas nema u stanu. Jako bitna stvar je da u slučaju nevremena i grmljavine ti uređaki mogu da otkažu. 

Osim ovoga, vjerovali ili ne, vi ćete uštedjeti jako puno električne energije. Sada se sigurno pitate koje to uređaje mogu isključiti, a da uštedim koji volt električne energije? Jedan od uređaja koji vam konstantno krade električnu energiju, akojeg skoro nikada ne vadimo iz utičnice jeste punjač za mobitele. Njega kada napunite mobitel, jednostavno izvadite iz utičnice do sljedećeg punjenja telefona. Digitalni TV prijemnik troši 22 vata električne energije na dnevnom nivou, zato ga isključite kada krenete na posao. 

Računari i laptopi su također veliki potrošači električne energije, a oni i prvo stradaju kada je nevrijeme napolju, zato nemojte nikako da rizikujete, nego ih jednostavno isključite. Stručnjaci su izračunali da DVD plejeri, digitalni satovi i ostali sitni kućanski uređaji na dnevnom nivou potroše 109 vati, zato sve ih pogasite. 

Preporučeno