Kako ste i sami mogli da zaključite naša današnja tema se odnosi na zdravlje generalno i na zdravu ishranu koja je zaista od velike važnosti, a koju nažalost u poslednje vrijeme baš i ne praktikuju mnogi. Recimo jedna namirnica koja je jako zdrava i korisna da se jede jesu gljive, koje se ruku na srce na našim prostorima i ne jedu onoliko kolikko bi trebalo.

Svakako da su pravi delikates tartufi koji vrijede pravo malo bogatstvo i koje ne mogu baš svi srbi da priušte, a riječ o gljivama koje rastu duboko pod zemljom, a ukoliko ih nađete onda ste vi pravi srećnik, jer tako nešto je zaista rijetkost. U nekim stranim zemljama psi su obučavani na poseban način kako bi ih pronašli, i to je samo jedan od dokaza koliko je ovo posebna namirnica. Mi ćemo danas da pišemo o drugoj vrsti tartufa koja raste iznad zemlje i koja može da se nađe na našim prostorima. Njeno ime u narodu je kuhinjski dijamant, i u odnosu na pravi tartuf koji je crne boje, ona je bijele boje, a kilogram ovog itekako veliko blaga košta i do 8 hiljada eura.

Na području Srbije one se mogu pronaći na čak 250 lokacija, i to na području Srema, južnog Banata, okolini Pančeva, Valjeva i Bora. Jedna jako zanimljiva informacija i činjenica jeste recimo da burger u Americi sa tartufima košta oko 5.000 dolara, ili sa druge strane recimo čokolada posuta zrnimaa tartufa je za hiljadu skuplja. To je samo jedan od dokaza koliko je ovo posebna namirnica, a ono što je bitno naglasiti jeste to da je ona dobra za moždane vijuge ali i za cjelokupan organizam.

Preporučeno