I mada je cijeli svijet veoma zabrinut zbog rata koji se dešava u Ukrajini i u strahu su svi da sve to ne dobije i neke svjetske razmjere, ipak, tu i tamo do nas dođu neke vijesti koje nam pokazuju da neki ljudi još uvijek razumiju koja je njihova uloga na svijetu, da su tu u službi drugih ljudi, a posebno tu mislimo na vjerske službenike. Tako je Papa Franjo posjetio zatvor u italijanskom gradu Civitavecchia te je tom prilikom obavio obred pranja nogu zatvorenicima i zatvorskim čuvarima. Oprao je noge dvanaestorici zatvorenika.

On je u zatvirskoj kapeli predvodio misu , tu je bila prisutna i italijanska ministrica pravde Marta Cartabia. Papa je zatvorenicima govorio o oprostu, te im je poručio da će im Bog suditi, ali da im je on spreman oprostiti, te je rekao da je Gospod taj koji sudi, ali i koji oprašta. Poslije toga je Papa Franjo ponovio Isusov gest tokom Posljednje večere, kada je svim svojim učenicima oprao noge, a to je znak ljubavi, služenja i poniženja

Nakon svega ovoga, direktor zatvora se zahvalio Papi te mu je dao i neke poklone, a među svim tim poklonima je bilo i ono što su zatvorenici uzgojili u zatvorskom vrtu. Na odlasku Papa Franjo je bio spustio prozore na svome vozili da bi pozdravio ljude koji su se bili okupili ispred zatvora, a sve su to prenijeli i mnogi italijanski i svjetski mediji. Onače, podsjećanja radi Papa Franjo je kao nadbiskup u Buenos Airesu posjećivao zatvorenike i ljude u staračkim domovima.

Video koji pokazuje kako je Papa prao noge zatvorenicima pogledajte OVDJE

 

Preporučeno