U današnjem članku ćemo se baviti jednom jako zanimljivom ali i jako korisnom priču, a riječ je o jednom voću koje je pomalo zaboravljeno, a koje je inače jako ljekovito. Naime, radi se o dudu koje je u poslednje vrijeme kako smo već naveli zaboravljeno voće, koje je inače jako ukusno. Dud inače raste pojedinačno, posađeno ili samoniklo, a kada je riječ o našim krajevima imamo crni, bijeli i crveni dud, a u svijetu njih postoji oko 100.

Ipak je od svih navedenih vrsta, crni dud najaromatičniji, a ovaj plod raste na istoimenom listopadnom stablu iz porodice Morus, čije je lišće poznato kao hrana dudovog svilca ili svilene bube. Ono što je zanimljivo a vjerujemo da većina vas nije znala, jeste to da je Vergilije dud opisao kao najpametniju biljku, jer zadnja propupa čekajući toplo vrijeme. Nekad je u dolini Neretve drvo duda bilo jako cjenjeno za izradu bačvi, a isto tako on je mnogo ljekovito voće.

Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalijum, mangan i magnezijum, pektine i druge korisne supstance. Isto tako dud u sebi ima veliku količinu antioksidanata antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje da se uvrsti u superhranu, jer spriječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučeno