Kovid bolnice u nekim zemljama u svijetu su i dan danas pretrpane, a Vlade pojedinih zemalja čine sve ne bi li te bolnice opremili na najbolji način, jer je u nekim zemljama poput Njemačke situacija i više nego alarmantna po pitanju oboljelih i preminulih pacijenata. 

Srbija je u regiji po tom pitanju najbolje, jer predsjednik ove države Aleksandar Vučić čini krajnje napore da ih izgradi što više. Tako je nedavno za manje od mjesec dana blizu Batajnice napravljena nova bolnica sa kapacitetima do 350 mjesta. Opšremljena je sa svim popratnim materijalima do kraja, tako da se sada puno lakše diše. Zemlje poput Velike Britanije i Irske ne stoje baš najbolje po tom pitanju. 

Međutim neke zemlje koje su slabije razvijene poput nekih afričkih zemalja, zbog slabe ekonomske situacije muku muče sa kovid bolnicama i one u stvari i dalje koriste postojeće bolnice za zbrinjavanje zaraženih,. pa se tako miješaju sa običnim pacijentima što sigurno dovodi do porasta broja zaraženih zemalja. Jedna od takvih država je Južnoafrička Republika, koja je prije par dana zabilježćila jako specifičan slučaj. 

Šonisani Letol je ime čovjeka koji je imao 34 godine i koji je preminuo u bolnici u Johanesburgu, a cijeli njegov slučaj je prijavljen lokalnom obdusmanu koji istražuje ovaj jako neobični slučaj. Naime on je primljen u julu prošle godine u bolnicu sa teškim simptomima a počeli su mu otkazivati i bubrezi, dok je imao i obostranu upalu pluća. Puna 43 sata je bio iz infuzije, a kada je stigla i sljedeća smjena nije je primio još 57 sati i na kraju je preminuo.

Preporučeno