U nastavku današnjeg članka ćemo malo da se dotaknemo korona virusa, koji je pored svih aktuelnih dešavanja nekako stavljen po strani, i o njemu se toliko više i ne piše, iako je on opet počeo da se vraća. Prošle su dvije godine i više od kako se virus pojavio kako kod nas, tako i u cijelom svijetu, a sve je počelo od Kine, tačnije grada Wuhan, gdje se korona virus prvi put pojavio, a onda se proširio i na ostatak svijeta.

Iako su se poštivale sve mjere koje su bile na snazi, ipak je bilo mnogo ljudi koji su se zarazili i od posljedica nažalost preminuli. Sada smo nekako na ovaj virus svi mi navikli, a i on je dosta oslabio u odnosu na početak. Upravo na ovu temu u jednoj emisiji na RTS televiziji pričala je doktorka Ivana Stašević Karličić, koja je inače i direktorka Klinike “Doktor Laza Lazarević”, koja je imala dosta toga zanimljivog ali i jako bitnog da kaže. Tako je ona između ostalog rekla da korona virus nije uticao značajno na pomjeranja u učestalostima mentalnih bolesti.

Relevantne studije pokazale su da psihološke efekte krize koje je izazvao upravo kovid smo navikli još krajem 2020.godine, a rekla je i to da većina neuropsihijatrijskih posljedica preležanog kovida je prolazna, pa je tako doktorica Ivana rekla sljedeće: “Naravno da ćemo i u godinama koje su ispred nas dalje pratiti efekte. Pandemija nije gotova. Naravno da i dalje treba da budemo oprezni, a ono što je utešno je da kliničke slike kovida nisu više do te mere teške i dramatične”. Ostatak teksta pročitajte ovde.