Danas malo govorimoo bolestima pluća, koja su najbitniji segment kod svakog čovjeka, jer je poznato da osobe dišu i po 24 sata na dan, tako da je on jako bitan segment. Pluća, i zdravlje istog je posebno bitno u doba korona virusa, jer se jako dobro zna da korona virus prvo napada pluća, zato je jako bitno održavati zdravlje pluća na jako visokom nivou. 

Ono što su drevni ljekari uvijek govorili da su za pluća najzdraviji razni čajevi, pekmez od šljiva, slanina, bijeli luk, i naravno život bez cigareta po mogućnosti. Međutim, dok nije stigla korona na naše prostore, koliko ljudi je umiralo od tumora pluća? Jako veliki broj, pa i nekoliko miliona na godinu dana na godišnjem nivou, pa zato danas govorimo o nekim simptomima koji su jako bitni prepoznati ovu zloćudnu bolest na vrijeme. 

Prva i osnovna stvar koju morate da primjetite jeste pospanost, manjak raspoloženja, pa čak i anksioznost, tako da ako primjetite da imate manjak energije bez nekog pretjeranog razloga, odmah se obratite doktoru. Ako se često prehlađujete, pa čak i u ljetnom periodu, to je očit znak da vam je opao imunitet. Ako konstantno mršavite i nemate skoro nikako apetita, onda je krajnje vrijeme da se javite svome doktoru. 

Kod muškaraca tumor pluća se može reflektovati na taj način da im naglo krenu rasti grudi, to jeste područje oko bradavica. Bolni i zadebljani prsti? Ovo također može da bude jako veliki znak da nešto nije u redu sa vašim plućima? Ako nešto od ovoga primjetite odmah doktoru?

 

Preporučeno