Kako prenose mediji , na jednom srednjedalmatinskom ostrvu , uočeni su vatreni crvi. Kako doznajemo , dva dana za redom , je jedan muškarac išao da se kupa na istoj plaži , i svaki put bi u toj uvali gdje je plaža , nailazio na vatrene crve.

 

Kako mediji prenose , jedna žena je nogom tek dotaknula ovog vatrenog crva , te je završila na hitnoj. Navodno su ovi crvi otrovniji od ribe pauka. Nisu baš mali , i dobro se vide. Vatreni crv je dužine od 5 pa do 19 centimetara , te kod njega ispod škrga izbijaju bijele hitinske čekinje koje su najčešće spuštene prema dole.

Ukoliko crv osjeti da mu prijeti opasnost , on svoje čekinje raširi i podiže prema dole , i tako sebe stavlja u obrambeni položaj. Čekinje su veoma tanke ali čvrste poput iglica , i u sebi sadrže otrov. Budući da iglice brzo pucaju otrov veoma brzo stiže u tkivo grabljivca ili nepoznatog kupača i ronioca. Nakon uboda vatrenog crva javlja se jaka iritacija kože , koja se manifestuje kao crvenilo ili veliki svrab. Preporuka je da nakon uboda crva , potrebno je što prije ukloniti eventualno zaostale čekinje.

Preporučeno