Dakle, naša današnja tema je nešto što je barem jednom do sada svima nama predstavljalo muku i veliki problem, a radi se o tome koje namirnice možemo jesti, kada, i koji im je rok trajanja, i da li je on stvarno valjan. Mnogo puta do sada smo svi mi zbog nesigurnosti bacili neke namirnice dan prije isteka roka, ili nakon isteka roka zbog straha da se možemo otrovati ili pokvariti stomak.

Istraživanje koje je napravljeno je pokazalo da jedna četvoročlana porodica u jednoj godini baci 432 kilograma hrane, a najčešći razlog upravo je rok trajanja koji je istekao. Postoji hrana koju nikako ne treba da jedete, ali sa druge strane tu su i namirnice čijeg roka trajanja ne treba strogo da se držite. Mi vam danas donosimo neke namirnice koje zapravo možete da jedete i nakon to im rok valjanosti istekne. Vjerovali ili ne mlijeko je jedna od tih namirnica, i vjerujemo da  biste mlijeko stavili na poslednje mjesto kada je o ovome riječ. Ipak, sve zavisi od vrste mlijeka koju kupujete, pa tako što je veći sadržaj masti, mlijeko će kraće trajati, i ono se najčešće koristi do nedelju dana nakon isteka roka.

Sljedeće na listi jeste zamrznuti voće i povrce. Iako salata može da truli nakon što joj istekne rok, obično može da se spasi potapanjem u ledenu vodu na nekoliko minuta. Vjerovali ili ne, zamrznuto voće i povrće može da se jede i do deset mjeseci nakon datuma koji je inace obilježen na pakovanju. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučeno