Kada kupujemo poklone za nama bliske i voljene osobe, to je veliko uzbuđenje, ali isto tako i odgovornost, jer moramo da pronađemo nešto što se njima sviđa, da ne kiksamo u izborima. Ali veliki problem jeste kada mi doživimo neku blokadu i jednostavno ne možemo da nađemo ono što smo htjeli. Svakako da postoje i neka nepisana pravila o tome šta se poklanja u određenim situacijama i prilikama.

Kada govorimo o našim prostorima, ono što moramo da kažemo jeste to da je veoma bitno znati i odabrati šta kupiti nekome kada je slava, jer na ovaj jako bitan dan se i ne može pokloniti baš sve. Postoje određena vjerovanja i sujevjerja koja nalažu šta je zabranjeno, a šta poželjno, da se pokloni za slavu. Ova vjerovanja su ostala u srpskoj tradiciji, te se njeguju i dan danas. Tako ćemo mi u nastavku članka da navedemo spisak stvari koje ne smiju da se poklanjanju vjerujući u neke stare tradicije i običaje.

Prvo na spisku što ćemo da navedemo jesu oštri predmeti poput noža, britve, igle i sličnih stvari, i to se nikada ne poklanja dragim ljudima. Poklanjanje ovih predmeta kod našeg naroda, kroz izvjesno vrijeme, izaziva svađu i prekid odnosa. Ogledalo i posuđe takođe ne treba poklanjati jer se vjeruje da je u ogledalima zarobljena magija. Navodno, poklonjena ogledala donose nevolje u život onog ko ih dobije, dok se posuđe može poklanjati samo ukoliko se u svaki sud ubaci po jedan novčić jer se vjeruje da prazni sudovi donose siromaštvo. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučeno