Prvi jastuci potiču još iz antičke Mezopotamije. Napravljeni su od kamena, a sada su mekani i pahuljasti. Spavanje sa jastukom bi moglo uticati na vaš život!

1. Ujutru se budite bez osjećaja boli u vašim leđima.

Mnogi jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a podrška koju pružaju ne traje dugo. Sam jastuk neće uzrokovati bol u leđima, ali može pogoršati mnoge osnovne simptome. Kada spavate bez ugodnog, plišanog jastuka onda se kičma odmara, a tijelo je u svom prirodnom stanju.

2. Pomaže vam sa bolovima u vratu.

Većina jastuka vam ne bi pomogla da spavate u pravom položaju, uz to, mogu i pogoršati držanje spavanja. Dugo savijanje vrata na bilo koji način će vam učiniti neprijatnost, prečvrsti ili premekani jastuci mogu dovesti do tih istih bolova.

3. Budite se bez akni.

Vaša koža će vam biti zahvalna što ste se riješili jastuka. Lice vam je uglavnom pritisnuto na jastuku većinom spavanja. Mnogo ljudi ne pere jastučnicu svakodnevno, a na njoj se skuplja nečistoća, ulje i kućna prašina. Sve to može dovesti do izbijanja, upala i preuranjenih bora.

4. Dobro je za vašu kosu.

Možda biste se zbog svojih pramenova trebali odreći jastuka. Kada se okrećete noću, kosa se trlja o jastučnicu, zbog čega dovodi do pucanja. Jastučnice mogu upiti prirodna ulja sa vaše kose i učiniti je suhom i lomljivom.

Da li ste se odlučili, spavati sa ili bez jastuka?

Ostatak teksta pročitajte OVDJE