Veoma zanimljivom temom bavit ćemo se u nastavku ovog članka, a kako ste i sami po naslovu mogli da zaključite naša današnja tema jeste tuširanje. Vjerujemo da svi vode računa o ličnoj higijeni i da se redovno tuširaju, ali da pri tom možda zanemare neki dio tijela, da li sasvim slučajno ili namjerno. Međutim, prema riječima dermatologa ipak postoje dijelovi tijela kojima treba da posvetimo mnogo više higijene nego što smo mislili.

Svakako da ni prečesto tuširanje nije zdravo, jer ono može koži da nanese više štete nego koristi, a ovo tvrdi dermatologinja Sandru Skotnicki. Ono što prečesto tuširanje može da napravi vašoj koži jeste da je previše isuši i da iz nje iscrpi važna ulja, lipide i bakterije koje inače pomažu da se naša koža odupre nekoj upali, koji također održavaju glatku teksturu i ojačavaju njenu zaštitnu barijeru. Kako smo i na samom početku napisali, dermatolozi su otkrili koji su to dijelovi tijela najvažniji prilikom vođenja higijene.

Mi vam u nastavku donosimo i koja su to, a prvi na spisku jeste pazuh, a održavanje u predjelu pazuha je ključno i najvažnije. Uvijek treba da mu date prednost i da temeljno vodite računa, jer pojava ekcema, gljivičnih infekcija i bakterija na pazuhu mogu izazvati ozbiljnije probleme i dugotrajno liječenje, a dr.Sendi Skotnicki ističe da ukoliko ne vodite računa kako treba, može se pojaviti svrab, osip, ali i bol na dodir. Ako bakterije prodru kroz oštećenu kožu, mogu se javiti i gnojni čirići. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučeno