Crna hronika je definitivno uzela sve sfere društva, i samo možemo da čitamo o ubistvaima, otmicama, pljačkama i svemu ostalom što ima veze sa crnom hronikom. Idemo se opustiti uz jednu jako zanimljivu priču, a koja će se prije svega itekako svidjeti ženama. Mnogim djevojkama je u današnje vrijeme jako veliki san da se udaju za nekog arapa ili šeika i da ništa ne rade cijeli život. Samo je Jelena Bin Drai od poznatijih srpskinja uspjela u tom naumu. Mi se danas malo vraćamo u prošlost kada su takve situacije bile i više nego učestale.

Olivera Lazarević i Mara Branković su najpoznatije srpkinje koje su se pojavile u jednom haremu. Čiček Hatun je je jedina srpkinja koja je ostavila naslednika jednom sultanu. Mnogi navode da je ona bila francuskinja, dok drugi navode da je bila ruskinja, treći pak misle da je ona bila u stvari srpkinja. Imaju tu i dokazi i to crno na bijelo gdje je 1486 godine tadašnjem velikom veziru Koča Davud-Paši poslato tajno pismo od nje, a koje je bilo na srpskom jeziku. Ona je u harem stigla 1457 godine, ona je samo godinu dana posle rodila sina Mehmedu II osvajaču. On je dobio ime princ Džem.

Kaursen navodi da je Čiček Hatun poticala iz srpske vladarske porodice, ali ovo je skoro sasvim sigurno netačan navod i lako se može objasniti. Naime, princ Džem je htio da istakne plemićko porijeklo i sa majčine strane, a naravno otac mu je bio sultan Mehmed pa je sa očeve strane već pripadao najvišem sloju osmanskog društva. Ostatak teksta pročitajte ovde.