Sigurni smo i sami da ste do sada svi imali priliku da pročitate vijesti koje se odnose na to da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio opštu mobilizaciju, pa je tako 300 hiljada Rusa dobilo poziv, ali to je bio samo okidač za narod koji ne želi da ratuje, pa je zbog toiga održan veliki broj protesta u Moskvi, gdje je policija imala mnogo posla. Oni su redom hapsili i muškarce i žene, dok su rusku aerodromi krcati sa ljudima koji odlaze iz države, a cijene karata drastično su poskupile.

Poziv za mobilizaciju dobili su oni koji se nalaze u rezervnom sastavu i koji su bili u ratu nekada ranije, ali ono što je bitno naglasiti jeste da će poziv dobiti i ostali ,muškarci koji su vojni sposobni, a od kako se oglasio Putin, u jednoj objavi je navedeno sljedeće: “Sve karte za letove iz Moskve za Istanbul i Jerevan rasprodate su za nekoliko minuta”, a ono što je još zanimljivo jeste to da je veliki broj Rusa krenuo i u Srbiju, tačnije u glavni grad, Beograd.

Ono što se mnogi pitaju jeste otkud rusima toliki novac za karte kojima je cijena skočila, a cijene za pojedine letove koštaju čak i 2.500 dolara. Oglasio se Sergej Šojgu koji je ministar ruske odbrane, koji je rekao da Rusija ne ratuje samo sa Ukrajinom, nego i sa cijelim Zapadom, a on je rekao sljedeće: “Mi smo zaista u ratu sa kolektivnim Zapadom plus NATO. Kada govorimo o tome, ne mislimo samo na naoružanje koje se isporučuje u ogromnim količinama, već, naravno, i na sisteme. To su sistemi komunikacije, sistemi za obradu informacija “, rekao je on.