Ova tri popularna imena smatraju se trendom u Srbiji, a istina je da zapravo potiču s Bliskog istoka

 

Odabir imena zabavan je dio pripreme bebe prije rođenja, a mnogi roditelji preuzimaju odgovornost za to jer znaju da će ono ostati s njihovim djetetom cijeli život i pritom ga izdvajati.

 

Trendovi se neprestano mijenjaju, a ovih su dana najpopularnija kratka i neobična imena za djevojčice neobičnog značenja.

 

Osim nekih roditelja koji radije biraju klasična i staromodna imena, srpska djeca sve više koriste imena bliskoistočnog porijekla.

 

U nastavku otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju djevojčicama u Srbiji, zajedno s njihovim lijepim značenjima:

1. Sarah

Ime je izvedeno od riječi sarai, što znači princeza, vladarica, plemenita žena. Na arapskom jeziku ime Sara znači “ona koja publici donosi sreću, radost i veselje”. Ima raznih varijacija i popularan je među kršćanima i muslimanima. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je posljednjih godina među 10 najpopularnijih imena za djevojčice.

Mnogi ljudi imaju Sarinu baku i svojoj kćeri daju ime po njezinoj baki, možda nesvjesni koliko je to ime drevno i kako prekrasno značenje ima.

 

2. Ema

Ema je skraćena varijacija nekoliko imena, pa ima više značenja. U Srbiji je skraćenica od Emilio, a kod muslimana Emin, Emir. Potječe od njemačke riječi ermen – što znači cjelovit i univerzalan. Ovo ime je stvarno lijepo za dijete.

 

3. Hana

Ime Hana je arapskog porijekla i znači mudra, iskusna, inteligentna žena. Postoji i priča da je naziv nastao od naziva biljke kane (hannan), što znači “milost”. Ime ima različite oblike u mnogim jezicima, a najčešći oblici u Europi su Hana, Hanna, Hannah. Tijekom prve polovice 20. stoljeća ime Hannah bilo je relativno popularno ime u Češkoj te u nordijskim i srednjoeuropskim zemljama, posebice Njemačkoj.

Preporučeno