Većina onih koja je živjela u Jugoslaviji se svakako sjeća i vojničkoga pasulja iliti graha koji se pravio u tadašnjoj JNA,a sada zahvaljujući kulinarskom sajtu i receptu jednoga od kuhara iz JNA, i civili sada mogu da uživaju u ovome jelu. Ono što je preporuka je da se pasulj sve do zapržavanja ne smije miješati. Na sajtu JNA kuvar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa. A evo kako ide recept za spremanje vojničkog pasulja:

Izabrani pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa da ima dovoljno vode da pasulj ne upije cijeli kada nabubri količinu vode i ostane suh. Držite potopljeni pasulj na hladnom mjestu i ostavite da se namače 1-3 sata. Nakon toga treba da ocijedite vodu u kojoj je natopljeni pasulj, te da zatim pasulj stavite u odgovarajuću posudu, te preliti hladnom vodom i staviti ga da se kuha jedno 10 do 15 minuta. Zatim opet vodu iscijediti, pa sve preliti vrelom vodom, da pasulj potone, a na to treba dodati polovinu sitno isjeckanog crnog luka i ostaviti da se krčka uz povremeno dolijevanje tople vode. Pored toga u polovinu zagrijane masnoće dodati ostatak sitno isjeckanog crvenog luka i šargarepe isječenih na manje kockice ili izrendane i sve zajedno pržiti da malo porumeni. Kada pasulj bude napola skuhan treba da dodate proprženi luk, zatim mrkvu, suhu papriku, ali koja je prije toga bila namočena oko dva sata, i lovorov list

Zagrijte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite da malo porumeni. Kada brašno porumeni isključiti vatru i odmah dodati izgnječeni i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.. Kada pasulj omekša, treba dodati dodatke za jelo i zapršku, ali se treba paziti da se brašno ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuhajte još 20 minuta, pa ugasite vatru, dodajte mljevenu papriku, sitno sjeckani peršunov list, probajte i posolite po potrebi. Ovakav pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo, ali i kao prilog uz šnicle od sira, ćufte, dinstanu junetinu, kuhanu sušenu svinjetinu i slično.