Oni koji su živjeli za vrijeme bivše Jugoslavije, vjerovatno se sjećaju i vojničkoga pasulja koji se pravio u tadašnjoj JNA, a sada zahvaljujući kulinarskom sajtu i receptu jednoga od kuhara iz JNA, i civili sada mogu da uživaju u ovome jelu. Tako po receptu piše kako pasulj treba potpiti u hladnu vodu, ali da se mora voditi računa da ima dovoljno vode da pasulj ne upije cijeli kada nabubri količinu vode i ostane suh.

Zatim treba da držite potopljeni pasulj na hladnom mjestu i ostavite da se namače 1-3 sata, a nakon toga treba ocijediti i prebaciti ga u odgovarajuću posudu, te preliti hladnom vodom i staviti ga da se kuha jedno 10 do 15 minuta. Zatim opet vodu iscijediti, pa sve preliti vrelom vodom, da pasulj potone, a na to treba dodati polovinu sitno isjeckanog crnog luka i ostaviti da se krčka uz povremeno dolijevanje tople vode. Pored toga u polovinu zagrijane masnoće dodati ostatak sitno isjeckanog crvenog luka i šargarepe isječenih na manje kockice ili izrendane i sve zajedno pržiti da malo porumeni. Kada pasulj bude napola skuhan treba da dodate proprženi luk, zatim mrkvu, suhu papriku, ali koja je prije toga bila namočena oko dva sata, i lovorov list.

Zagrijte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite da malo porumeni. Kada brašno porumeni isključiti vatru i odmah dodati izgnječeni i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.. Kada pasulj omekša, treba dodati dodatke za jelo i zapršku, ali se treba paziti da se brašno ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuhajte još 20 minuta, pa ugasite vatru, dodajte mljevenu papriku, sitno sjeckani peršunov list, probajte i posolite po potrebi. Ovakav pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo, ali i kao prilog uz šnicle od sira, ćufte, dinstanu junetinu, kuhanu sušenu svinjetinu i slično.

Preporučeno