Već na samome početku agresije Rusije na Ukrajinu koja je započela prije pet dana Amerika je ponudila ukrajinskom predsjedniku Telenskom, da ga evakuišu te smještaj na teritoriji Amerike, ali je on to odbio, a uz Zelenskog je ostala i njegova supruga koja je u Ukrajini mnogo više od prve dame. Ona je u toj zemlji poznata i kao prava modna ikona te po svojoj pameti i obrazovanju te po velikom zalaganju za neka veoma važna pitanja u društvu, kao što je spolna ravnopravnost, te je jedno vrijeme bila i u diplomatiji. Ona je sa Zelenskim u braku od 2003. godine te sa njim ima dvoje djece, a svim građanima Ukrajine se u nekoliko navrata obraćala od početka agresije Rusije na ovu zemlju

Isto tako je aktivna i na društvenim mrežama, na kojima pokazuje snimke svojih zemljaka za koje kaže da je nevjerojatno ponosna na njih. Istakla je kako neće paničiti i plakati već da je samouvjerena i mirna i da će svo vrijeme stajati uz svoga supruga zajedno sa narodom Ukrajine. Inače, Olena je rođena 1978. godine i završila je arhitekturu koju je poslije i magistrirala ali se nakon toga okrenula pisanju a i osnovala je najpoznatiju ukrajinsku kompaniju za TV i filmsku produkciju Studio Kvartal 95.

Nju je proslavilo kao prvu damu njen rad na uvođenju reforme oko ishrane u školama veoma važnu ulogu je imala i u oblastima kulture i bezbijednosti. Ono što je posebno interesantno kod Olene i njenog muža je da su išli u istu školu, ali da su se upoznali tek na fakultetu i nakon osam godina zabavljanja su se vjenčali i dobili su sina i kćerku.