Četvrtoga maja 1980. godine bila je nedjelja, i u tadašnjoj Jugoslaviji sve do večernjih sati je to bio sasvim uobičajeni, neradni dan, a tada je televizijski program bio prekinut sa izvanrednim saopštenjem, kojeg je pročitao Miodrag Zdravković, spiker na Televiziji Beograd, te je izgovorio za mnoge nezamislivu rečenicu ”Umro je drug Tito, te je nastavio: “Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”

Ovim je riječima toga dana, tačno u 18 časova i 50 minuta Zdravković obavijestio sve građane Jugoslavije, te je potvrdio ono što su mnogi i slutili da će se desiti, a to je da je preminuo doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga Jugoslavije, čelnik Pokreta nesvrstanih i čovjek koji je upravljao Jugoslavijom punih 35 godina, te da je preminuo u Ljubljani, samo nekoliko dana prije svog 88. rođendana. Prije ove šokantne vijesti prethodila je duga borba ljekara da u bolnici u Ljubljani spase Titov život. Tu je bila i amputirana Titova noga, a svoje posljednje dane je proveo u komi iz koje se nikada nije probudio. U to vrijeme veoma mlad ljekar, Milan Stanković je bio na dužnosti dežurnog ljekara uz samu Titovu postelju, te je imao za zadatak da zapisuje sve dijagnoze, zatim prognoze i mišljenja ljekara, terapije koje su prepisane Titu, a Stanković je preminuo 2019. godine i bio je posljednji svjedok zadnjih dana života Josipa Broza

On je o tim danima progovorio i u knjizi “Tito između života i smrti” objavljenoj 2016 godine, a o svojim sjecanjima pričao je i na televiziji. Upravo sjedeći pored Titovog bolničkog kreveta doktor Stanković je čuo i posljednje riječi Josipa Broza. A to je opisao na ovaj način: “Kad je vidio da je sve propalo njegove posljednje riječi su bile: “Šta sve ovo treba da znači?!” E sad, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na ljekare koji su mu obećavali da će terapija uspjeti, ne znam. Sredinom februara 1980. godine, Tito već nije mogao da govori i do kraja života je bio u vještačkoj komi”, ispričao je doktor Stanković.