Cijeli Balkan je još uvijek pod dojmom velikog zemljotresa koji je samo prije 7 dana pogodio centralnu Hrvatsku i mali gradić Petrinju, koji je bukvalno zgazio ovaj mali gradić. Zemljotres je bio jačine čak 6,3 stepena po rihteru, a ovom prilikom je čak 5 osoba smrtno stradalo, kako javljaju hrvatski mediji ovakav zemljotres nisu zapamtili posljednjih 50 godina. 

Raščišćavanje i sređivanje ovoga kraja traje još uvijek, a pomoć u ljudstvu i finansijama još uvijek traje i dolazi iz svoih krajeva svijeta. Mnogo dobrovoljaca se prijavilo da pomogne ovom ionako najsiromašnijem dijelu Hrvatske. Mnoge poznate zvijezde sa estrade, kao i sportisti debelo su pomogli ovaj kraj, Što je najgore, veliki dio stambenih objekata je stara gradnja, tako da je ili su porušeni, ili su sravnjeni sa zemljom, tako da je veliki dio porodica ostao bukvalno bez krova nad glavom. 

Danas govorimo o Ivani Banfić, hrvatskoj pjevačici koja je svoju najveću slavu postigla 90 ih godina prošloga vijeka, ali ju je slava jako brzo zavrtila, tako da je postala ovisnica, i nakon toga 5 punih godina je provela u komuni. Nakon toga je otišla u Afriku, gdje je pune 2 godine provela sa plemenima, jela je samo ono što joj zemlja donese, a živjela je u trošnim kućicama bez struje, Tu se duhovno napunila, tako da je sada jedna sasvim nova žena. 

Ona je imala kuću samo 3 kilometra daleko od samog epicentra, i još uvijek nije sebi došla od silnoga straha. Sa sinom je jedva pobjegla iz kuće, a ista je sravnjena sa zemljom. Zahvalna je bogu što su uopšte ostali živi, bitno je samo da je glava ostala na ramenima. 

 

Preporučeno