Prije nego što se pandemija korona virusa pojavila kako kod nas tako i u cijelom svijetu, prehlada je bila nešto sasvim uobičajeno, što bi dobijali skoro svi mi u ovim hladnim zimskim danima. Po simptomima smo znali da smo se prehladili, pa bismo tada pribjegavali načinu da se što prije oporavimo, međutim sada nakon pojave korona virusa i svega što se izdešavalo u protekle dvije godine, stvari više ne gledamo istim očima.

Samim tim, i kada nam se pojavi običan kašalj, to je na neki način već strah i panika da kojim slučajem nismo negdje pokupili zarazu. Kašalj je danas nešto čega se svi mi bojimo, iako u nekim situacijama on je samo pokazatelj da je riječ o sezonskoj bolesti. Međutim, čak i ako nije povezan sa COVID infekcijom, kašalj može biti i te kako opasan i potrebno je obratiti pažnju kad god se pojavi. Upravo na ovu temu govorila je i doktorka Ljiljana Timotijević, pulmolog Gradskog zavoda za plućne bolesti Beograd.

Između ostalog doktorka je pričala i o tome kako da se oslobodimo sekreta i da očistimo disajne puteve. Inače, kašalj je simptom koji se javlja kod velikog broja bolesti, i ukoliko traje duže od tri nedelje, ili je praćen iskašljavanjem sekreta, onda je potrebno potražiti pomoć. On nastaje kada se iritiraju nervi u vašem grlu ili disajnim putevima. Mozak dobija signal, a potom „kaže“ mišićima u grudima i abdomenu da je potrebno da „izguraju“ iritaciju izvan tijela. Kao posljedica toga nastaje kašalj, za koji je potpuno normalno da se javlja povremeno.