Polako je došlo vrijeme kada se uveliko spremaju zimnice u cijelom regionu, pa tako i u Srbiji, a jedna od neizostavnih salata u svakom domu jeste kiseli kupus bez kojeg je jednostavno teško zamisliti zimu. Znamo da je on pun korisnih vitamina, a u toku zime on se koristi na razne načine kada je priprema hrane u pitanju. Iako je on toliko zdrav i ima tolike prednosti, zanimljivo je to da se on samo jede i pravi u toku zime, a razlog tome jeste da se on teže svatu, a nekima može i loše da sjedne na želudac.

Bilo kako bilo, mnogo je načina na koji se kiseli kupus priprema, a ono što mnoge zna zbuniti jeste upotreba soli, koja ne ovisi o količini kupusa koji spremate, nego to zavisi od količine vode koju naspete. Najčešći savjeti i recepti jesu ti da se na kilogram soli treba da stavi oko 30 kilograma kupusa, sve se svodi na dobru fermentaciju, a nakon toga je potrebno pripremiti pamučnu krpu, duboku plastičnu posudu s poklopcem i veliki kamen ili nešto čime ćete moći “pritisnuti” pripremljenu zimnicu.

Kada se kupus očisti, izvadi onaj središnji dio, tačnije korije, i kada se on složi u bure, treba da se sipa voda tako da potopi sav taj kupus, a onda staviti neki plastičlni ili drveni ravni pritiskač na koji ide kamen ili nešto drugo što će da napravi pritisak. Nakon toga potrebno je raširiti krpu i na nju staviti soli, uvrnuti je te zatim staviti pored kamena, sol će vremenom pomalo otapati i padati na dno što će vam olakšati posao jer nećete morati ponovo se baviti sa rasolom.

Preporučeno