Ljetna sezona već je u punom jeku, ali plaže u Crnoj Gori su polupraznen i turista je veoma malo, u odnosu na prethidne godine, posebno ako u obzir uzmemo period pandemije korona virusa. Sada su u javnosti isplivali neki podaci iz Turističke agencije u Budvi, gdje se u ovom gradu u poređenju na prošlu sezonu odmara za petinu manje gostiju, a ono što oni smatraju uzrokom jeste izostanak turista iz Rusije i Ukrajine, a svi znamo da su oni onemogućeni da ljetuju jer tamo rat traje nekoliko mjeseci već.

Privatni smještaj također osjeti razliku, pa je ove godine popunjena samo trećina od raspoloživih kapaciteta, a ni hoteli ne mogu nešto da se pohvale sa brojem gostiju. Međutim turistički radnici se nadaju da bi se situacija mogla makar malo popraviti već naredne sedmice, jer oni imaju informaciju kako je dosta rezervacija napravljeno za period nakon 20 jula.

Najveći broj turista u Crnoj Gori za sada su iz Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine za razliku od predsezone kada su gosti bili ljudi iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske koji i inače vole da dolaze na more u tom periodu. Mišljenje većine onih koji su na neki način ovisni o turizmu jeste da je ova sada situacija posljedica neimanja neke strategije i toga što se oslanjaju na goste iz regiona koji su vidno ove sezone itekako podbacili. Direktorka privatnog smještaja u Crnoj Gori, Branka Džoganović rekla je kako su turisti skloni tome da na društvene mreže okače račun na kojem se vidi da su pivo platili pet eura, ali da neće okačiti račun od večere koja košta oko 20 eura. Vaša mišljenja? Pišite nam u komentarima ispod.